Kako Napraviti Vreteno

Sadržaj:

Kako Napraviti Vreteno
Kako Napraviti Vreteno

Video: Kako Napraviti Vreteno

Video: Kako Napraviti Vreteno
Video: Preslica 2012 2024, Maj
Anonim

Vreteno je ručni dodatak za predenje pređe koji se može koristiti za obradu malih količina vune. Proizvod se ne koristi u industrijskim razmjerima.

Kako napraviti vreteno
Kako napraviti vreteno

Neophodno je

  • - dnevnik;
  • - sjekira;
  • - nož;
  • - olovka;
  • - koža.

Instrukcije

Korak 1

Materijal za izradu vretena je drvo. Proizvod od bilo koje vrste plastike ispada previše lagan i sklizak, dok će metal, naprotiv, stvarati nepotreban stres, uslijed čega će se nit neprestano lomiti.

Korak 2

Pripremite trupac željene debljine i dužine i naoštrite nož za sječu drva. Pazite na sjekiru ako je komad drveta prevelik i trebate odrezati puno viška materijala.

Korak 3

Budući da je proizvod okrenut iz jednog dijela, sjekirom izrežite trupac tako da nalikuje cilindru čija duljina i širina malo premašuju potrebne dimenzije maksimalnih izbočenih dijelova.

Korak 4

Uzmite nož i njime ispravite nedostatke, učinite figuru glatkijom. Pazite da nehotice ne odrežete višak. Ako sumnjate, najbolje je ispraviti lik tijekom brušenja.

Korak 5

Olovkom ocrtajte donju osnovu, koja je obično kupolastog oblika s oštrim vrhom. Odmaknite se oko 4-5 cm od ivice cilindra - to će biti sasvim dovoljno za jednostavno vreteno tradicionalnog oblika bez urezanih uzoraka.

Korak 6

Počnite rezbarati osnovu kupole tako da je njena ravnina okomita na osovinu vretena. Drugim riječima, na dnu bi se trebao pojaviti ravnomjerni konus.

Korak 7

Nakon brušenja donjeg dijela pređite na glavni. Označite mjesto koje će viriti što je više moguće. Trebao bi biti u neposrednoj blizini konusa. Nemojte ga postavljati previsoko - odmaknite se nekoliko centimetara od takozvanog "struka". Ako širinu cijevi vretena učinimo jednakom tijekom cijelog intervala njegove dužine, tada će navoj povremeno skliznuti za vrijeme rada s alatom.

Korak 8

Pomoću noža uklonite višak materijala, vrh vretena učinite šiljastim.

Korak 9

Kada je proizvod spreman, prijeđite grubim brusnim papirom, a zatim finim da biste konačno polirali proizvod - njegova površina treba biti savršeno glatka kako se konac ne bi zalijepio za vrijeme rada.

Preporučuje se: